Lempeä lanttu-naurislaatikko

Rakastan lanttulaatikkoa ja se on mielestäni joulupöydän ykkösherkku. Kokkaan kylläkin lanttulaatikkoa ympäri vuoden eli minulla sen nauttiminen ei rajoitu vain jouluun. Ja koska valmistan lanttulaatikkoa säännöllisesti, haluan toisinaan saada siihen vaihtelua erilaisilla variaatioilla.
Tämän kertainen ohje on varsin perinteisen lanttulaatikon ohje, mutta lanttujen lisäksi reseptissä on käytetty nauriita. Nauris on mielestäni ihanan lempeän makuinen juures ja se sopii monenlaiseen suolaiseen ja makeaan kokkaamiseen. Muutenkin juureksia kannattaa rohkeasti hyödyntää esimerkiksi leivonnassa. Soseutettujen juuresten lisäämisellä voi vähentää reseptissä jauhojen määrää yllättävän paljonkin ja parantaa näin tuotteen ravinnerikkautta ja rakennetta. Juurekset tuovat lopputulokseen herkullista lisämakua ja pehmeyttä.
Reseptissä lanttujen ja nauriiden suhde on ohjeellinen, joten sitä voi hyvin muokata oman maun mukaan. Tällä kertaa mentiin sen perusteella mitä määriä jääkaapista sattui löytymään, näin mökillä ollessa...




Lanttu-naurislaatikko


  • n. 700 g lanttua
  • n. 300 g nauriita
  • n. 1,25 dl korppujauhoja
  • 2,5 dl kaurakermaa
  • 3/4 dl agavesiirappia
  • 3/4 tl muskottipähkinää
  • 3/4 tl inkivääriä
  • n. 3 dl keittolientä
  • suolaa

Kuori ja keitä lantut ja nauriit vedessä, joka on maustettu suolalla.
Turvota korppujauhot kaurakermassa. Voitele vuoka valmiiksi.
Soseuta keitetyt juurekset, lisää sekaan kaurakerma-korppujauhoseos sekä mausteet ja agavesiirappi. 
Lisää keittolientä samalla sekoittaen. Seoksesta kuuluu tulla suhteellisen löysää. 
Kaada seos vuokaan ja painele lusikalla seoksen pintaan koristuksia ja ripottele vielä pinnalle korppujauhoja. 
Paista laatikkoa uunin keskitasolla 175 asteessa reilun tunnin uunista riippuen. 







1 kommentti

  1. Imelletty naurislaatikko, imelletty lanttulaatikko ja imelletty nauris-lanttulaatikko.

    Lanttulaatikon, naurislaatikon ja lanttu-naurislaatikon voi valmistaa myös imellettynä. Lantun ja nauriin tärkkelyspitoisuus on imeltymistä ajatellen niukka. Kun lanttulaatikkoon, naurislaatikkoon ja lanttu-naurislaatikkoon lisätään muutama keskikokoinen peruna, niin imeltyminen tehostuu merkittävästi.

    Imeltäminen tapahtuu samaan tapaan kuin imelletyn perunalaatikon imeltäminen.

    Kuoritaan pestyt nauriit tai lantut ja perunat ja paloitellaan reiluiksi lohkoiksi kattilaan. Keitetään täysin kypsiksi niukassa suolattomassa vedessä ja soseutetaan kuumina suoraan nuikkaan keittoveteen - niukka keittovesi jää soseeseen ja näin vältetään suurimmat kuorimistappiot, keittotappiot ja liukenemistappiot. Suola haittaa tehokkaasti imeltymistä.
    Kuuma sose jäähdytetään 68-75 asteiseksi, ja jauhot lisätään jäähdytettyyn soseeseen. Sekoitetaan tasaiseksi. Imeltävää jauhoa lisätään 2 reilua ruokalusikallista 1,5 kiloon sosetta ja sekoitetaan tasaiseksi.

    Laitetaan sosekattila noin 70 asteiseen sähkölieden uuniin ja anna imeltyä noin 3 tuntia. Sekoitetaan imeltymisen aikana 2-3 kertaa. Imeltyminen varmistetaan maistamalla

    Siirappia ei lisätä, makeus saadaan aidosti imeltämällä.

    Lisätään noin 50 g kasvimargariinia ohuina siivuina sulamaan. Lisätään kaurakermaa niin että saadaan sakean vellimäinen-notkean puuromainen sose. lisätään suolaa 1-2 teelusikallista. Lisätään halutut mausteet.

    Laitetaan sose voideltuun lasiseen tai posliiniseen vuokaan. Lisätään pinnalle margariininokareita ja jos halutaan, sirotellaan pinnalle korppujauhoa. Paistetaan aluksi noin 200 asteisessa sähkölieden uunissa, niin että pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan. Kun sose alkaa kuplimaan, alennetaan uunin lämpötila noin 130-140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voidaan paistaa lähes täysiä vuokia. Kun paistetaan täysiä vuokia, saadaan mehevä imelletty laatikko. Vajaita laatikoita paistettaessa on myös kuivumis ja korppuuntumisvaara.
    Imellettyä lanttulaatikkoa tai imellettyä naurislaatikkoa tai imellettyä
    lanttu-naurislaatikkoa paistetaan noin 3 tuntia.

    VastaaPoista

Jätäthän kommenttisi vierailustasi, kiitos!