Heti valmiit piparkakut

Pieni korjaus otsikkoon; melkein heti valmiit piparkakut!
Olen tehnyt jo pari kertaa pipareita tämän kauden aikana ja vielä pitäisi tehdä ainakin yksi isompi satsi ennen joulua. Aiemmilla kerroilla mukana on ollut pieniä apukäsiä. Jostain syystä näillä kerroilla valmiiden pipareiden määrä on ollut vähäisempi mitä olen etukäteen ajatellut - mistähän lie johtunut... ;)
Tässä reseptissä kivaa on se, että leipomispuuhiin pääsee heti eikä taikinan tarvitse tekeytyä yön yli. Se on mielestäni tärkeimpiä pointteja pipareiden leivonnassa. En itse ainakaan välttämättä enää seuraavana päivänä ole lainkaan piparinteko-tuulella, kun taikina olisi valmista yön jälkeen...
Tästä taikinasta tulee perinteisen herkullisia pipareita. Toisinaan lisään taikinan sekaan pari reilua rouhaisua mustapippuria tai hieman chilijauhetta. Nämä tuovat pientä lisätwistiä ja korostavat muiden mausteiden makua tekemättä pipareista tulisia. Osan jauhoista voi myös oikein hyvin korvata esim. kaura-, kookos- tai mantelijauhoilla. Kannattaa ehdottomasti kokeilla!


Lopputulos ei ole näin vaalea, valo vääristää..


Piparkakut (n. 70 kpl)


  • 1,5 dl  tummaa siirappia
  • 1,5 dl  ruokosokeria
  • 1,5 tl   kanelia
  • 1,5 tl   inkivääriä
  • 1,5 tl   neilikkaa
  • 1,5 tl   jauhettua pomeranssinkuorta
  • 2,5 tl   ruokasoodaa
  • 150 g  margariinia (esim. tummansininen Keiju on vegaanista)
  • 550 g  vehnä-tai alkuvehnäjauhoja (1/3 voi korvata kuitupitoisilla kaurajauhoilla) 


Kiehauta siirappi, sokeri ja mausteet kattilassa ja lisää tämän jälkeen sekaan ruokasooda. Tässä kohtaa tapahtuu kemiallinen reaktio ja massa kohoaa pelottavasti, joten kannattaa valita iso kattila!
Siirrä seos toiseen astiaan ja lisää mukaan margariini ja anna sulaa rauhassa. Lisää jauhot hiljalleen sekaan alustaen. 
Piparit on tarkoitus leipoa heti taikinan ollessa vielä lämpöistä.
Paista pipareita 175 asteessa n. 8 minuuttia, uunista riippuen. 







Ei kommentteja

Jätäthän kommenttisi vierailustasi, kiitos!